Fizyo-Akustik Yöntem.

Müzik terapisi fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında önemli bir tedavi yöntemidir.

Fizyo-Akustik Yöntem.
   Finlandiya'da müzik terapist Petri Lehikoinen tarafından geliştirilen düşük frekanslı (27-113 Hz) ses terapisi yaklaşımıdır. Kan dolaşımını uyarma, ağrıyı azaltma ve gevşeme etkileri bakımından litaratüre geçmiştir. Fizyoakustik ses koltuğu denilen bir koltukla uygulanmaktadır. Demanslı yaşlılarda gece huzursuzluğu ve uyku sorunlarını azaltmada etkili bulunmuştur.
   Kişilerin fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal ihtiyaçlarına yönelik terapötik bir yaklaşım olan müzik terapisi kasların güçlendirilmesi, hareket kabiliyetinin artırılması, koordinasyonun geliştirilmesi ve ağrı yönetimi gibi çeşitli fiziksel ihtiyaçları ele alabilir.

   İnsan vücudundaki seslerin farklı etkileri vardır. Örneğin, yavaş ritimli müzik kalp atış hızını düşürebilir ve kasları rahatlatabilirken, hızlı ritimli müzik enerjiyi artırabilir ve hareketleri hızlandırabilir. Bazı frekanslar ise beyin dalgalarını etkileyebilir. Örneğin alfa dalgaları zihinsel ve bedensel dinginlik ve gevşeme sağlarken, beta dalgaları konsantrasyonu artırabilir.

   Sonuç olarak, müzik terapisi, fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında önemli bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımı doğru bir şekilde uygulayan fizyoterapistler, hastalarının sağlığını iyileştirmekle birlikte yaşam kalitesi ve sosyal becerilerini de iyileştirebilir. 

-Müziğin Sesiyle Rehabilitasyonun Gücü-