İdrarınızı neden uzun süre tutmamalısınız?

İdrarınızı neden uzun süre tutmamalısınız?

Her kişinin mesane kapasitesi ve sınırları bellidir. 2-4 saatte bir boşaltım yapması gerekir. Dışarıda çişinizi tutup yapmadığınız her an mesane kapasitesini büyütürsünüz.Bu da tek seferde boşaltım yapmanızı zorlaştırır.

Boşaltamadığınız mesanede neler olur?

• Mesane doluluk hissiniz zamanla kaybolur.

• Mesanede kalan idrar enfeksiyona yola açar(ki çoğu kişi bilinen kadarıyla enfeksiyon kapmamak için tutmaya çalışıyor ama içerde kalan idrar asıl enfeksiyona neden oluyor)

Pelvik tapan kaslarının işlevi olumsuz etkilenir İleri dönemde bağırsak fonksiyonları da etkinler ve kronik kabızlığı deneyimleyebilirsiniz.

Hijyen kaygısı, okul hayatı, şehir dışı yolculuklar, yurtta kalmak, iş temposu yüzünden lütfen mesanenizi üzmeyin!

Bu tutmalar yüzünden ani sıkışarak idrar yapıyorsan nedenleri şunlar olabilir:

Squatta işemeye çalışmak,

Mesaneyi tam boşaltmadan kalkmak,

İdrar yaparken kegel yapmaya çalışmak,

İdrarı uzun süreler tutmak,

Tam dolmadan boşaltmaya çalışmak (evden çıkarken nolur nolmaz diye yapılan çiş,kapıdan girip hemen çiş yapmaya gitmek). Maalesef bu alışkanlıklar bize çocukluktan yerleşiyor. Hijyen kaygısından doğru olarak düşündüğünüz her şey sorunları beraberinde getiriyor. Şikayetleri görmezden gelmeniz,gözünüzde büyütmemeniz tedaviyi zorlaştırır. Bu alışkanlıklar size ani sıkışma,idrar kaçırma,ağrılı cinsel ilişki,ağrılı regl dönemi,kabızlık şeklinde geri dönebilir.

Tedavisi mümkün sadece pelvik taban fizyoterapistlerinden destek almanız gerekli. Çocuklarda çiş tutma ,kaka tutma davranışı sizden onlara geçebiliyor. 'Bura pis dokunma dışarıda sakın yapma eve kadar tut.' Bunlar yüzünden böbreklere yük bindirmiş olursunuz.

Önce bu alışkanlığı kendimizde değiştirelim. Sevdiklerimize öğretelim. Gelecek nesillerin pelvik tabanlarını koruyalım olmaz mı?

SEVDİKLERİNLE PAYLAŞMAYI UNUTMA!