Depremi Çocuk Nasıl Anlasın (?)!
Her ne kadar çocuklar uzak tutulmak istense de deprem gerçeğiyle herkesin karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Çocukların bilişsel gelişimine uygun davranarak bir yaklaşım sergiliyor olmak yetişkinlerin sorumluluğudur.
Her ne kadar çocuklar uzak tutulmak istense de deprem gerçeğiyle herkesin karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Çocukların bilişsel gelişimine uygun davranarak bir yaklaşım sergiliyor olmak yetişkinlerin sorumluluğudur. Bu sebeple çocukların yaşına ve gelişimine uygun bir şekilde onlarla durumu paylaşmak uygundur. Evde haber kanalları açık ve tüm aile endişeyle edindiği bilgileri yakınları ile paylaşıyorken çocuklarımızı bu durumun dışında tutabilmek çok da mümkün olmuyor. Çocuklarımızın temel ihtiyacı olan güvenlik hissini destekleyebilmek adına biz ebeveynler sakinliğimizi koruyarak güven verici destek sağlamak için çaba göstermeliyiz.
Çocuklarımızı sevgimizle sarmalayarak güvende hissetmelerini sağlayabilirsek, baş etme becerilerini geliştirmiş ve hayata hazır hale gelmelerini desteklemiş olabiliriz. Duydukları ve şahit oldukları karşısında endişe ve korku yaşamakta olan çocukların duygularını yaşamalarına fırsat vermeliyiz. Çocuklarımızın duygularını anlamalı ve hissettiklerinin normal olduğunu anlatmalıyız. Kendi duygularımızı da çocuklarımızla paylaşmak önemlidir. Ebeveynler olarak yanlarında olduğumuzu, onları koruyabileceğimizi, güvende olmak için aldığımız önlemleri, evimizin sağlam ve dayanıklı olduğu ve de güvende olduğumuzu paylaşıyor olmamız çocuklar için sakinleştirici olacaktır.
Peki bu gerçeği küçük yaşlarda olan çocuklarımıza nasıl anlatmamız gerekir?
Diğer doğal felaketlerde olduğu gibi depremle ilgili çocuğa yapılacak olan açıklamalar çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmalıdır. Çocuklarımıza depremi anlatırken bunun bir doğal afet olduğunu, yağmur yağması, güneş açması gibi bir doğa olayı olduğunu söyleyebilirsiniz. Deprem resimli çocuk kitapları yoluyla çocuğa aktarılarak çocuğun bu kavramlar hakkında bilgi sahibi olması sağlanabilir.
Çocuğa depremi açıklamada oyunlar ve oyuncaklardan yararlanılabilir. Somutlaştırarak ve oyun ile anlattığımız deprem, hem çocuğu korkutmaz hem de çocuk için daha anlaşılabilir olur. Örneğin, kurduğunuz bir Lego oyununda deprem yaşayan küçük bir kasaba oluşturup, sarsıntıların nasıl oluştuğunu çocuğumuza anlatabiliriz. Yerin altında kocaman kayalar birbirine çarpıyor ve çarparken de bu şekilde yeryüzünü sarsılıyor vb. gibi örnek canlandırmalar yapabilirsiniz. Hikâye tekniği ise en az oyun kadar etkili ve kolay bir yöntemdir. Hikayelerinizi anlatırken yaş düzeyine uygun cümlelerle deprem canlandırması yapabilirsiniz.